Op 4 mei was de NOS-documentaire over Jacoba van Tongeren te zien. Zij was een belangrijke verzetsvrouw in de tweede wereldoorlog. Tijdens de oorlog woonde ze op het Antillenplein in De Baarsjes. Ze was de leider van de Amsterdamse verzetsgroep Groep 2000 die in de oorlog duizenden mensen heeft gered.

Na de oorlog verbaasde Prins Bernhard zich er over, dat zij dit als vrouw voor elkaar had gekregen, in het verzet waren immers vooral de mannen de baas. “Aan u is een generaal verloren gegaan”, vond hij.
In de jaren na de oorlog werd ze bijna vergeten. Gelukkig werden haar dagboeken gevonden en is daar een boek van gemaakt. Dat was voor de NOS aanleiding om een documentaire over haar te maken.
Als je de documentaire nog niet gezien hebt, kun je hier klikken om terug te kijken.
Op 10 oktober zal er een monument voor Jacoba van Tongeren worden onthuld op het Antillenplein.

Graag maak ik je attent op de website www.4en5meidebaarsjes.nl.
Ieder jaar maakt het 4 en 5 mei-comité De Baarsjes een korte film om de vele oorlogsverhalen uit De Baarsjes door te vertellen. Dit jaar is dat een film over voormalig Baarsjesbewoner Henk Sorgdrager. Hij vertelt voor het eerst zijn verhaal over de oorlog. Hij werd naar Duitsland gestuurd om daar te werken, en het lukte hem om weer terug te komen.
De film staat op de website. Daar staan ook de 19 korte filmpjes van verhalen die gebruikt zijn bij de herdenkingen in de afgelopen jaren.

Wil je graag - met één of twee mails per jaar - op de hoogte blijven van de activiteiten van het 4 en 5 mei-comité De Baarsjes, stuur dan een mail aan voorzitter Coos Hoebe.