Beste allemaal,

Nog een week, dat zit dit jaar er op. Ik word er best een beetje sentimenteel van. Dit jaar was voor iedereen een lastig jaar, Zelf had ik vooral met gevolgen van de corona-toestanden te maken, gelukkig niet met corona zelf. De corona had grote invloed op mijn leven en mijn werk, net zoals op dat van jullie allemaal. Thuis werken, geen praatjes meer bij de koffie-automaat, vergaderen via video-schermen. Het was allemaal wennen. Even boodschappen doen of koffie drinken op de hoek werd nu een uitje.

En het werk veranderde. Opeens moest ik meedenken over coronamaatregelen en de anderhalvemetersamenleving! 

Gepuzzel 
Voor Frank betekende dat elke paar weken weer een hele puzzel, want dan mocht dit niet meer in Buurtkamer Corantijn, en dan mocht dat weer niet. Hij was er erg druk mee. Gelukkig kon het Stadsdorpdiner vaak wel doorgaan.

Nooit te oud om te leren
En de laatste lockdown die er nu is, is een harde lockdown. Eerder dit jaar hadden we al de intelligente lockdown, de gedeeltelijke lockdown en de tijdelijke verscherpte lockdown gehad - snap jij het nog? De laatste lockdown leidde er toe dat Marie-Louise en Mieke op hun oude dag nog een internetshop begonnen met de kerstcadeautjes. En dat liep prima!

Lang zal hij leven op de stoep
Frank en ik gaan vaak naar het theater of naar het museum. Dat kon niet meer, en ook daarna het café in met vrienden, ik heb het gemist. Er zijn voorstellingen al drie keer verplaatst! Het is toch niet allemaal kommer en kwel. Voor sommigen betekende het ook een verjaardag met bijzondere oplossingen. Coen werd bijvoorbeeld door zijn buurkinderen toegezongen voor het raam. En we wandelden en fietsten meer dan ooit en zagen bij de ommetjes in de buurt onze buurtgenoten wat vaker dan voorheen.

Klagen mag maar toch ....
Toch, ik klaag wel, maar voor sommige anderen was het een veel zwaarder jaar dan voor mijzelf. Dat snap ik heel goed. Mensen verloren een geliefde, al dan niet door corona, moesten stoppen met hun werk, werden zelf ernstig ziek of hadden iemand in hun omgeving die ernstig ziek werd of corona kreeg. Voor de mensen in de zorg, de supermarkten, de horeca, zij zagen hun werk veel meer veranderen dan ik, en het werd vaak ook veel zwaarder. Zij hadden een veel moeilijker jaar. Ik besef heel goed, dat ik niks te klagen heb. 

We houden vol. Volgend jaar wordt het beter.
Volgend jaar wordt beter. Niet meteen op 1 januari, niet alles, maar er is zicht op een lichter leven. De berichten zijn goed, er komt een vaccin aan.  We kunnen weer vaker mensen zien, naar kantoor, naar het museum of naar het theater. We kunnen weer vaker familie en vrienden ontmoeten. Ik kijk er naar uit. 

Ik wens, mede namens Marie-Louise,  iedereen een rustige en fijne kerstperiode en voor volgend jaar dat het een beter jaar wordt met veel liefde, geluk en vooral gezondheid voor allemaal. En dan gaan alle stadsdorpers weer fijn aan de wandel, naar het museum, aan de bridge, aan de jeu de boule. Kunnen we weer gastvrij zijn want dan iedereen weer mee eten.

Blijf gezond,
hartelijke groet, mede namens Marie-Louise,

Caroline